Neljän kiven Kaisaa

Olen mietiskellyt koronatylsyyden keskellä uusia variaatioita kaisapöydällä pelattavaksi ja yhtä variaatiota testasimmekin pari viikkoa sitten. Kuvittelin, että peli ei olisi paljoakaan erilainen, mutta muutos oli aikamoinen. Peli ei kyllä taida soveltua pelattavaksi yli kolmen konjakin nosteessa, koska ajatus ei meinaa pysyä mukana muutenkaan. Peliäly(tai sen puutos) oli koetuksella moneen otteeseen. 

Sääntöjäkin piti rukata testipelien edetessä, mutta ehdottomasti testaillaan lisää. Ohessa lyhyt kiteytys "Neljän kiven Kaisan" säännöistä, joita varmasti säädetään vielä myöhemmin:


-molemmilla pelaajilla käytössään kaksi lyöntipalloa, alkutilanteessa kakkoskivet laitetaan kärripisteille siten, että kakkospelaajan toinen kivi aloituspään kärripisteelle ja ykköspelaajan toinen kivi toiseen päähän vastaavaan paikkaan.

-pelaaja saa lyödä kummalla kivellä tahansa(paitsi 1-pelaaja aloituksessa ja alla mainitussa käsipallotilanteessa) ja lyöntivuoron aikana saa lyöntipalloa vaihtaa tarpeen mukaan

-omalla kivellä saa kyydittää tai käyttää karapallona tms.


Pistelaskun poikkeavat tilanteet:

-kumman tahansa oman pallon pussitus -2 tai ensimmäisen osuman mukaan, kuten normaalissa Kaisassakin.

-omasta kakkoskivestä ei lasketa nakkeja, osuma omaan kiveen pussituksen jälkeen ei tietenkään haittaa

-vastustajan kivi pussiin ja nakki toiseen vastustajan kiveen = 3 p


Käsipallotilanne lienee suurin poikkeus normaaliin Kaisaan

-pussitettaessa vastustajan kiviä, ensimmäinen pussitettu kivi menee aloituspään kärripisteelle tai (mahdollisimman lähelle sitä keskilinjassa) ja sillä saa seuraavalla lyöntivuorolla lyödä vain aloituslinjan yli olevia palloja. Tätä myöhemmillä lyöntivuoroilla saa lyödä mitä vaan.

-jos samalla lyöntivuorolla pussittaa molemmat vastustajan kivet, toinen kivi jää pussiin käsipalloksi, kuten normaalistikin (ja tällöin päästään mahdollisesti stellaamaan). Kun käsipallossa olevan vuoro koittaa, lyödään pussissa olevalla kivellä normaalien käsipallosääntöjen vallitessa. Kärripisteellä olevalla pallolla ei lyödä tässä tilanteessa. Jos vastustaja on lyönyt omansa pussiin ja seuraavalla vuorolla kaveri säkittää jäljellä olevan kiven, toinen normaaliksi käsipalloksi, toinen kärripisteelle.


Turvapeliin tuli huomattavasti uusia ulottuvuuksia ja lienee täysin mahdotonta joutua tilanteeseen, jossa vitiä nylpättäisiin kovin pitkiä aikoja eestaas. Peli vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että olisi kiinnostavaa kuulla muidenkin pelaajien näkemyksiä pelistä ja mahdollisia sääntövaatimuksia, joita pitäisi huomioida.


NylppyNiilo


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susiparikisan ennakko - Joensuu 9.3.(EDIT)

Kultakellot 2023 Ville Pasaselle

Susipari-turnauksen voittoon Sevastyanov ja Kotinurmi