SM-hopeaa ikämiehissä

 7-8.8.2021 pelattiin ikämiesten SM-kaisat Helsingissä Helsingin Biljardikerhon ja Puhveliklubin saleilla. Pelaajia ei koronan ja kesäajankohdan vuoksi tullut ihan yhtä paljoa kuin normaalisti. Kuitenkin paljon hyviä pelaajia oli lähtenyt liikkeelle. Iso kiitos järjestäjille, kisat menivät kaikin puolin aika sujuvasti.  

Ensimmäisellä kierroksella kohtasin Puuskan Kaapon, jolle olin hävinnyt viime marraskuun Kultakelloissa ihan pystyyn. Tavoitteena siis revanssi ja peli sujuikin aika mukavasti. Kaapo ei ollut parhaimmillaan, joten sain helpohkon voiton heti alkuun. 

Toisella kierroksella vastaani asettui Lindroosin Jorma, jota en ollut aiemmin kohdannutkaan. Peli eteni hallinnassani ja voitin tämänkin taiston helpohkosti. Samoin kävi kolmannessa matsissa Jyläksen Samia vastaan. Sain turnaukseen jopa liiankin hyvän alun, kun kaikki kolme peliä olivat selviä voittoja.  

Neljäs kierros toi vastaani hallitsevan 50-vuotiaiden mestarin ja muutakin menestystä niittäneen Tero Kiviahon, joka on tunnettu tarkasta pelistään ja odotettavissa olisi melko vaikea ottelu, koska en ole parhaimmillani, jos peli on kovin tahmeaa. Etenimme tasatahtia tilanteeseen 32-28. Teron yrityksestä minulle jäi pitkä kaisa kulmapussin lähettyville ja päätin hyökätä siihen. Sain kaisan kulmaan ja pääsin hyvin keskipunaisen päälle. Punainen solahti keskelle, nakki kaisaan ja kaisa vielä kulmaan. Hämmennyin tuosta hetkeksi vain havaitakseni olevani 53 pisteessä ja valkoisen päällä. Nakki pilkkukaisaankin oli tyrkyllä. Valkoisen sain, mutta nakkia kaisaan en. Kuitenkin jäin kaisan päälle ja sain sen vielä keskeen, joten peli katsottiin päättyneeksi. Olin lauantain neljän pelin jälkeen siis puhtailla mukana.  

Sunnuntaiaamulle arpa iski vastaani Tuhkasen Arton, joka ei paljon esittelyjä kaisapiireissä kaipaa. Arto vei peliä koko matkan ja ensimmäinen tappio tuli melko selvin numeroin.

Kuudennen kierroksen matsissa oli jonkinlaista draamaa. Etenimme tasapäisesti Korkiakosken Harrin kanssa ja Harrin lyötyä 41 pisteessä komean valkoisen kaisan nakilla, kaisa päätyi keskipussin suulle käytännön varmaksi palloksi. Lisäksi punaisen nakki vallin lähellä näytti olevan lähes varma, joten mietin jo kotimatkaa ennen Harrin sivallusta. Jotenkin valkoinen kuitenkin mahtui kulkemaan punaisen ja vallin välistä, marginaalia oli ehkä pari senttiä ja peli ei loppunutkaan siihen. Sain 47-54 tilanteessa ryöstettyä pelin lyömällä helpohkon vitin keskeen ja sen jälkeen kaisan kulmaan sekä keskelle.

Seuraavassa matsissa pelasimme kaisalegenda Kari Kallion kanssa reippaan matsin, jonka voittajalle oli tiedossa finaalipaikka ja häviäjälle kotimatka. Löpre teki aloituksesta 18 ja ajattelin siinä, että kotimatka taitaa olla minun kohtaloni. Mutta toisin kävi, minulta onnistui lähes kaikki ja pallokin pyöri kannaltani suotuisasti, joten etenin finaaliin, jossa vastaani tuli Pohjasen Jukka. Molemmilla oli yksi tappio, joten peli oli kerrasta poikki. 

Pelasimme melko reipasta peliä Jukan hienoisessa hallinnassa. Tilanteessa 37-47 siirsin oman palloni keskelle pöytää odotellen Jukan siirtoa. Hän oli melko lähellä kaisaa niin, että kaisaa olisi voinut yrittää kulmaan tai keskelle. Kumpikin vaihtoehto näytti todella vaikealta. Vaan ei Jukalle. Hän löi kaisan keskelle valkoisen nakilla ja perään valkoisen keskeen ja sen jälkeen vielä kaisankin, joten peli ja turnaus katsottiin päättyneeksi. Partti oli kyllä yksi hienoimmista, minkä olen saanut todistaa vastaanottavana osapuolena ja nyt vielä SM-finaalissa. Kysyin matsin jälkeen, että mikä sai hyökkäämään noinkin hankalaan kaisaan. Jukka totesi, ettei keksinyt mitään hyvää turvalyöntiäkään eli lähes pakon edessä piti kokeilla. Oli hyvä kokeilu, jälkiviisastelin vielä mielessäni tuota tilannetta ja aina jättäisin samassa tilanteessa ko. pallon kenelle vaan lyötäväksi. Itselläni oli finaalissa kaksi sellaista palloa, mitkä jäi harmittamaan, koska ne olisi pitänyt tehdä noissa tilanteissa vuorenvarmasti, mutta hieman yritin pakottaa pussitusta ja hain vielä vaikeahkoa nakkia molemmista, joten ne paikat jäi käyttämättä.

Kokonaisuutena olen hyvin tyytyväinen tähänkin turnaukseen, ehkä se aika vielä koittaa minullekin.  


Tulokset:

50v.

1. Pohjanen Jukka SaBik 7/450
2. Turtiainen Jussi TAK 6/429
3. Taunila Jari JoKK 5/375
4. Kallio Kari RBK 5/368
5. Tuhkanen Arto KLK 5/367
6. Korkiakoski Harri I-Hbs 4/332
7. Laitila Juha HyvBk 3/275
8. Asikainen Petri KK-79 3/230
9. Vatanen Esko SaBik 3/213
10. Vainio Risto TBK 2/226

60-vuotiaat voitti Juha Hyyryläinen ja 70-vuotiaat Seppo Pitkänen, jonka kanssa olemme sparranneet toisiamme aika paljonkin viime aikoina.  


NylppyNiilo







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Susiparikisan ennakko - Joensuu 9.3.(EDIT)

Kultakellot 2023 Ville Pasaselle

Susipari-turnauksen voittoon Sevastyanov ja Kotinurmi