Kultakellot 2023 Ville Pasaselle

Kaisabiljardin perinteinen Kultakello-turnaus pelattiin Kouvolassa 4-5.11.2023. Kisaan ilmoittautui 142 peluria ja kisan pääpaikkana oli Kouvolan Biljardiklubi uusine tiloineen. Pelejä oli myös Kymillä, Inkeroisissa ja Ranelassa.

Turnauksen voittoon pussitti Pasasen Ville, jolla olisi ollut ennestään titteleitä vaikka muille jakaa, mutta tämä oli ensimmäinen Kultakello-turnauksen voitto. Tuuletukset olivat sen mukaiset viimeisen parttipallon solahdettua pussin perukoille. Ville lupasi toimituksen haastattelussa parisen vuotta sitten jahdata kultakelloa ainakin vielä viisi vuotta. Jahti on päättynyt onnellisesti.

Toiseksi ehätti pari edellistä kelloa vienyt Raaka-Arska ja kolmanneksi Kim Auvinen. Kovia pelureita hekin. Yleisö sai todella nauttia heidän hienoista suorituksistaan koko viikonlopun.

Oma suoritukseni jätti toivomisen varaa, vaikka tällä kertaa päädyin sijalle 16, joka on paras henkilökohtainen sijoitukseni kelloissa. Voittoja kertyi viisi ja piikit tulivat Auvisen Kimiltä, jota vastaan ei ollut oikein mitään saumaa ja Kallion Karilta, joka antoi paremmat saumat, mutta ei kuitenkaan riittävästi armoa.

Lähdin Kouvolaan jo perjantaina nelinpelailemaan Hannukkalan Jussin kanssa. Saimme ensimmäiselle kierrokselle vastaan Aholan Jarnon ja Laaksosen Kimin eli käytännössä moraalinen finaali pelattiin jo alkuun. Yleisesti tiedossa oli, että tämän koitoksen voittava jengi vie hyvin todennäköisesti koko cup-muotoisen turnauksen. Menimme alkupelissä 26-0 johtoon ja päätimme kaiman kanssa antaa hieman armoa ja vastus saikin kavennettua johtomme puoleen. Sen jälkeen työnsimme kaverin vitin päätyvalliin ja hieman punaisen taakse maskiin kaisan ollessa reiän tuntumassa. Vastus joutui epätoivoiselta näyttävään tilanteeseen ja teki siitä yhtäkkiä lopetuspartin. Ensin Jarno horjahti pystykepillä kaisan säkkiin ja sen jälkeen he tekivät muita lapsellisia näytösluonteisia pussituksia yhteensä 47 pisteen edestä. Ja luonnollisesti voittivat koko turnauksen. Finaalissa Team Kitkarengas(Tunturi/Kiviaho) kaatui alle tunnissa.

Pallottelimme loppuillan harjoitusotteluita siihen saakka, kunnes kepistä irtosi tippi. Lopulta iltalenkin jälkeen huilaamaan ja keskittymään pääturnaukseen. Lauantain osalta peleissä ei ollut moitteen sijaa. Tipin liimattuani pelailin neljä voittoa, joista yhteen matsiin tuli 50 pisteen sarja, joka jäi turnauksen pisimmäksi sarjaksi. Erityisesti mieleen jäi ko. pelin jälkeen se, kun pyytämättä (mutten yllättäen) kerroin kaikille vastaantulijoille, että ”tuli äsken 50 pisteen sarja”. Kolme eri tyyppiä kysyi, että ”Kenelle?” Kaisayhteisö on aivan ihana. Löydän yhtymäkohtia keilailuyhteisöön, jossa myöskin harjoitetaan välittämisen korkeinta muotoa.

Sunnuntaiaamuna kohtasin Auvisen Kimin, joka ei lyönyt juurikaan mitään ohi ja itse tein lisäksi pari virhettä turvapelissä, joten pistesaldokseni jäi neljätoista. Sen jälkeen voitin Keni Chungin hyvällä pelillä vastustajan hieman takellellessa. Seiskapelissä ”Löpren” kanssa väännettiin melko pitkään ja lopulta olin juurikin sen verran huonompi kuin pisteet 60-36 kertovat.

Ehdin kotisohvalle jännittämään loppupelejä. Vaikka en yleensä jaksa katsoa muiden kaisamatseja yli kolmea minuuttia, niin nyt seurasin finaalit lähes kokonaan. Finaalipeleissä oli lievää hermostuneisuutta, joka kuuluu asiaan ja tekee seuraamisestakin jännittävää. Mutta olipahan paljon hienoja suorituksia ja lopullisen finaalin parttipallo oli jäätävä. Arska on pari kertaa kohdellut Villeä loppupeleissä kaltoin, tämä mahdollisesti pyyhkii aiemmat tappiot pois mielestä.

Onnea Ville ja kaikki muutkin kellon lunastaneet.

Kiitos tälläkin kertaa järjestelykomitealle. Kisat eivät pyörisi näin jouhevasti ilman puuhamiehiä ja -naisia.